maandag 14 oktober 2013

RTM boek deel 2, stations en haltes verschijnt 1 november


Op 1 november a.s. verschijnt bij Uitgeverij Deboektant Klaaswaal het tweede deel in de reeks boeken van de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij. Dit keer worden aan de hand van meer dan 200 foto’s de stations en haltes van deze bekende tramwegmaatschappij in de schijnwerper gezet. Ook dit tweede deel is weer van de hand van RTM kenner bij uitstek Bas van der Heiden.


Op 12 november 1878 werd bij het passeren van de notariële akte de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij (RTM) opgericht. De RTM startte met het exploiteren van paardentramdiensten in de gemeente Rotterdam, inclusief een stoomtram naar Schiedam. Vanaf 1898 begon de RTM met de exploitatie van stoomtram- en stoombootveerdiensten op en tussen de eilanden ten zuiden van Rotterdam. Later kwamen daar autobusdiensten bij. De bedrijfsvoering was verdeeld in twee afdelingen. Iedere afdeling omvatte de diensten in twee groepen. De groepen Hoeksche Waard en Zeeland waren ondergebracht in afdeling I en de groepen Voorne & Putten en Flakkee in afdeling II.In dit fotoboek volgen we de tramlijnen, waarbij de stationsgebouwen en haltes aan de orde komen, aangevuld met een stukje geschiedenis van de autobusdiensten, inclusief de concurrenten, die later gingen samenwerken met de RTM. Het aardige van dit boek is, dat de lezer aan de hand van ruim 200 foto’s en afbeeldingen van oude advertenties, zich kan inleven hoe de RTM haar haltes, stations en stationsgebouwen exploiteerde. Afbeeldingen van o.a. aanbestedingen, taxaties en bouwkundige rapporten, handgeschreven memo’s, trajectoverzichten, diensregelingen, plaatsbewijzen en bij elke afbeelding een stukje geschreven geschiedenis, tonen de vele activiteiten in die jaren. Reeds een jaar na de oprichting, op 14 juni 1897 werd er in een grote advertentie de aanbesteding van het maken van een aardebaan, het leveren van ballast, het leggen van sporen en wissels, en het inrichten van twee bruggen, bekend gemaakt. Daarmee waren o.a. de voorbereidingen voor een tramlijn van Rotterdam naar de Hoeksche Waard een feit. Later, vooral na de Watersnoodramp toen veel rails onherstelbaar beschadigd was, komt het busvervoer in beeld. Ook daar wordt in dit boek aandacht aan besteed evenals aan de ponten die de verbindingen tussen de eilanden onderhielden. Het boek eindigt haar geschiedenis met te vermelden dat er voor liefhebbers nog veel materieel te zien is in het RTM museum te Ouddorp. De collectie voormalig RTM-trammaterieel dat zich daar bevindt, is enig in zijn soort. Het is een uniek collectie waar nog regelmatig mee gereden wordt met zowel stoom- als dieseltracties. Jaarlijks wordt op 2de Paasdag het rijseizoen geopend waarbij de rijdagen worden gepubliceerd volgens een dienstregeling. Van medio april tot en met oktober wordt er ook op zaterdag- en woensdagmiddag gereden.


Het boek ‘NV Rotterdamsche Tramweg Maatschappij, stations en haltes’ is tegen 29,95 euro te koop via de boekwinkel en onze webwinkel www.deboektant.nl  U kunt vanaf nu uw bestelling plaatsen zodra het boek uitkomt wordt het u zonder verdere kosten toegezonden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten