zaterdag 28 september 2013

Eerste exemplaar fotoboek Oude Noorden, Liskwartier voor Fred WallastOnder grote belangstelling werd afgelopen zaterdag het door Tinus en Bep de Does samengestelde fotoboek ‘Rotterdam Oude Noorden Liskwartier in de 20e eeuw’ gepresenteerd. Uitgever van De Oud Rotterdammer Fred Wallast, zelf oude-inwoner van de wijk, had de eer om het eerste exemplaar in ontvangst te mogen nemen. De feestelijke aangelegenheid vond plaats in wijkgebouw ‘Het Klooster’ aan de Ruivenstraat waar tevens een grote fototentoonstelling is te bekijken met ruim 600 foto’s van het Oude Noorden en Liskwartier.


Ook deze uitgave van het echtpaar De Does geeft weer een prachtig beeld van de wijk. Door de voorbereiding, waarbij de familie De Does maandenlang daadwerkelijk de wijk intrekt om er foto’s te verzamelen, werpt vruchten af. Zij hebben daarbij niet de platgetreden paden bewandeld met foto’s die telkens weer het licht zien in fotoboeken, maar foto’s uit familiealbums, oude schoenendozen, van winkeliers, verenigingen en schoolfoto’s. Maar liefst over de 200 foto’s kregen een plaatsje in deze prachtige A4 uitgave. Aan de hand van die foto’s maken de lezers een visuele wandeling door het Oude Noorden Liskwartier en doen alle bekende straten aan, kijken naar binnen in de winkels en trappen een balletje met Coen Moulijn. Ook de omslag is een bijzonderheid. Uitgeverij Deboektant probeert altijd de achter- en voorzijde van het boek vanuit een zelfde gezichtspunt te fotograferen. Fotograaf Marja Visscher besloot dit keer om haar plekje te zoeken in de Benthuizerstraat. De oude foto uit de jaren ’50, die de achterzijde siert, laat tramlijn 10 naar Spangen zien met aan de linkerkant wat fietsers. Ze moest even geduld hebben en op het drukke kruispunt soms het vege lijf redden door het inmiddels toegenomen verkeer, maar op de voorkant schittert nu de huidige tram met… jawel weer wat fietsers aan de linkerzijde.

De foto expositie is te bewonderen tot en met 4 oktober a.s. van 10.00 tot 16.00 uur (behalve op zondag). Tijdens deze expositie zal ook de nieuwe uitgave worden verkocht. Verder is het boek tegen 29,95 euro verkrijgbaar bij de boekhandel en bij de webshop van uitgevrij Deboektant www.deboektant.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten