zondag 29 januari 2012

Fotoboek Hillegersberg in de 20ste eeuw

In het fotoboek Hillegersberg in de 20ste eeuw, met maar liefst 220 foto’s, neemt het echtpaar De Does haar lezers mee voor een visuele wandeling door de wijk Hillegersberg en het Kleiwegkwartier. Vanaf Station Noord wandelen we over de Straatweg de wijk Hillegersberg binnen. In 1769 werden er polders ten westen van de Rotte drooggelegd. Toen in de negentiende eeuw de grond, op de Bergse Voorplas en de Bergse Achterplas na, droogviel vestigden zich hier landbouwers, tuinders en veehouders. Aan de Straatweg verrezen villa’s, woonboerderijen, theeschenkerijen, speeltuinen en bedrijven, waaronder het bekende Plaats Lommerijk (voorheen de theeschenkerij van Vrouw Romein, welke van 1894 dateerde).
Voor vervoer kwam er in eerste instantie een paardentram, die vervolgens in de jaren twintig van de 20ste eeuw werd vervangen door de elektrische tram. Toen lijn 14, nu lijn 4 van de RET, Hillegersberg, Molenlaan, Marconieplein. Het nu zo bekende Plaswijckpark was toen nog onbekend in Hillegersberg. Dit park werd in 1923 aangelegd als een veelzijdig recreatiepark waar men kon sporten, wandelen, zwemmen en roeien. Voor de kinderen was er een aangelegde kinderspeelplaats. Het tennispark Plaswijck werd veelal druk bezocht. Naast tennissen bood het in de winter gelegenheid tot schaatsen. Op de plassen was het heerlijk toeven en was aantrekkelijk voor de pleziervaart zoals de liefhebbers van kanoën, zeilen en roeien. Naast de Rotte lagen de nog landelijke Bergse Linker Rottekade en de Bergse Rechter Rottekade, met daaraan gelegen de scheepswerf van de familie A. Wurth en de herberg ‘In den Baars’ uit 1840. Deze werd in de jaren vijftig van de twintigste eeuw gekocht door Toon Wurth en zijn echtgenote. Zij restaureerde het pand en gingen er wonen.
Aan de Straatweg staat ook nog steeds de kapitale villa van de familie Kadt, die in 1914 door C.N.A. Loos werd gekocht en als theeschenkerij en sociëteit werd ingericht. In 1921 betrok het gemeentebestuur het pand en in de jaren negentig vond de Deelgemeente Hillegersberg er onderdak. Hillegersberg had en heeft een behoorlijke winkelstand veelal gevestigd aan de Bergse Dorpsstraat en de Freericksplaats. Aan de hand van de vele foto’s brengen wij u de vele bekende winkels in herinnering. Aan de Bergse Plas bevond zich ook het botenhuis van de watersportvereniging Aegir. In de wijk bevond zich ook een aantal kerken, waaronder de Sint Liduinakerk, gebouwd in de jaren twintig van de twintigste eeuw, de uit de zestiende eeuw daterende Hillegondakerk, de Nederland Hervormde Alexanderkerk (ontworpen door de architect P. Mulder) en de Christus Koningkerk. In de jaren vijftig van de twintigste eeuw verrezen er in Hillegersberg moderne nieuwbouwwijken, waaronder de componistenwijk. Dit is een wijk met voor die tijd moderne flats, scholen, ouderenvoorzieningen en winkels.
Van het landelijke Hillegersberg wandelen zij ook nog even naar het Kleiwegkwartier dat we via de Kleiweg ingaan. Het Kleiwegkwartier was tot 1941 onderdeel van de voormalige gemeente Hillegersberg. Hier zijn de straten Rozenlaan, Lathyrusplein, Azaleastraat, Hagendoornstraat etc. te vinden. Aan de Kleiweg bevond zich de centrale werkplaats van de RET, waar de trams werden gestald en gerepareerd. Ook bevonden zich hier winkels en stond er tot 1988 de Nassaukerk, die werd ontworpen door de architecten Adr. C. & W. Lengkeek. Aan de Kootsekade bevindt zich nog steeds een tramremise, die grenst aan de Willem van Hillegaersbergstraat.

Het boek is te koop tegen € 29,95 (ISBN 978-90-5534-278-5) bij de boekhandel en via de website http://www.deboektant.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten