zondag 29 januari 2012

Boek Rotterdam Nieuwe Binnenweg in de 20ste eeuw

De Nieuwe Binnenweg is een begrip voor vele Rotterdammers. Dat moeten ook de samenstellers Tinus en Bep de Does hebben gedacht toen ze aan de samenstelling van een maar liefst 240 foto’s tellende uitgave begonnen. Hoe selecteer je de juiste foto’s wanneer je te maken krijgt met wellicht de langste weg door Rotterdam. Het grote fotoarchief van De Does maakte het mogelijk om niet alleen de bekende winkels die er gevestigd waren in beeld te brengen, maar ook uitstapjes te maken naar de zijstraten en zijwegen, zoals de ’s-Gravendijkwal, Claes de Vrieselaan, Gouvernestraat, Van Speykstraat en vele andere daar in de buurt liggende straten. Veel foto’s laten de ook toen al drukke winkelstraat zien voor de Tweede Wereldoorlog om vervolgens naadloos over te gaan op de periode daarna.

Het samenstellende echtpaar bracht ter voorbereiding van het boek veel tijd door aan de Nieuwe Binnenweg. In die periode kregen zij tijdens de samenstelling heel veel nieuwe, vaak heel bijzondere foto’s uit de privécollectie van de bewoners en winkeliers aangereikt. Tezamen met de foto’s die zich al in het rijke archief van De Does bevonden, werd het mogelijk om aan de hand van 240 zwart/wit foto’s een visuele wandeling door deze omgeving te maken. In het boek lezen we dat er al in 1454 een binnenweg liep door de Coolpolder richting Schoonderloo, met een afslag naar Delfshaven. Deze weg heeft door de eeuwen heen verschillende namen gekend, zoals Coolscheweg, Binnenweg, Schoonderlooseweg en Delfshavenseweg. Vanaf 1610 zijn er ook nog namen bekend als Gelderloozepad en Zwarte Wegje. Vanaf 1876 werd deze weg verbeterd en verbreed. Hierdoor ontstond het toegevoegd ‘Nieuwe’ aan de Binnenweg.

Aan de Nieuwe Binnenweg bevonden zich destijds veel bekende winkels die een naam hadden opgebouwd, maar door de jaren heen toch uit beeld zijn verdwenen zoals De Gruyter, Strieder, Spaarbank te Rotterdam, Ahrend’s vulpenhoekje en de lunchroom van Paul C. Kaiser. Wie bekend is in de omgeving van de Binnenweg zal hier zeker ook het Westerbioscoop Theater van Karel Weisbard aan toevoegen. Maar de Nieuwe Binnenweg kent ook ‘ouwe getrouwe’ zoals Metz Woninginrichting die afgelopen jaar het 150-jarig bestaan vierde. De uitgave toont nog meer winkeliers die deze bekende winkelstraat trouw zijn gebleven. De visuele wandeling begint op de Westersingel en gaat via de Nieuwe Binnenweg naar Lage Erfbrug. Tijdens de wandeling komen er heel wat herinneringen bovendrijven. Zoals de herinnering aan het noodwinkelcentrum met belangrijke winkels als Peek & Cloppenburg, Dijckhoff en Meddens. In de jaren zeventig verrees, na afbraak van dit winkelcentrum, het woon- en winkelcomplex De Boogjes. Foto’s van o.a. Antonius Binnenweg (voorheen het Antonius Gesticht) en het oud katholiek Armen- en Weeshuis de Sint Jansplaats met daaronder de bekende boekhandel Voorhoeve & Dietrich vullen de herinneringen op bijzonder wijze aan. De uitstapjes die aan de hand van de foto’s in de omgeving worden gemaakt, leveren o.a. afbeeldingen op van de Gouvernestraat waar zich de Stereo Beschuitfabriek en Gebouw Odeon bevonden. De samenstellers die veel straten en straatjes tonen, eindigen uiteindelijk hun wandeling bij de Lage Erfbrug, waar tot 2001 twee beeldbepalende panden stonden. Op de hoek van de Aelbrechtskade en de Nieuwe Binnenweg stond het pand van A. Kreymborg & Co.. Rechts op de hoek met de Rochussenstraat stond het Geveke-pand met restaurant De Flat van Th. J. van Eck. Hier staan nu nieuwe panden.

‘Rotterdam Nieuwe Binnenweg in de 20e eeuw’ (ISBN 978-90-5534-274-7) bevat 240 foto’s. Formaat van het boek is A4 en de officiële verkoopprijs is € 29,95. Te koop bij iedere boekwinkel en via de webshop van http://www.deboektant.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten