zaterdag 19 september 2015

Nu te koop fotoboek Feijenoord-Noordereiland in de 20ste eeuw


Opnieuw legden de samenstellers Bep en Tinus de Does een Rotterdamse wijk vast. Ditmaal bogen zij zich over Feijenoord en het Noordereiland. Ook nu weer kwamen, na een oproep, uit alle hoeken en gaten bijzondere foto’s binnen. Maar ook het grote fotoarchief van Tinus, hij fotografeert als 50 jaar zijn stad en vooral Rotterdam Zuid, kwamen de samenstellers nu weer goed van pas. Met maar liefst 225 foto’s maakt het echtpaar met de lezers een visuele wandeling door de wijken in de 20ste eeuw. Opvallend daarbij zijn, vooral in deze wijk, de grote veranderingen. De presentatie van het boek vindt plaats op zaterdag 19 september a.s. om 14.00 uur in de foto-expositiewinkel van het echtpaar aan het Slag 7, hoek Weimansweg. Het eerste exemplaar zal worden uitgereikt aan Hille en Riet Willemstein, oud inwoners van de wijk, waarbij mevrouw Willemstein bij de in de wijk aanwezige De Gruyter heeft gewerkt. Om een verbinding mogelijk te maken tussen de linker en de rechter Maasoever van Rotterdam, werd in 1876 begonnen met de bouw van twee bruggen. De Willemsbrug voor het personen verkeer en de Spoorbrug voor de treinen van de Nederlandse Spoorwegen. In de jaren twintig van de vorige eeuw kwam er een Hefbrug en de Koninginnebrug over de Koningshaven. De eerste woningen werden omstreeks 1888 aan de Rosestraat en de Oranjeboomstraat gebouwd. Er verscheen een rooms-katholieke kerk aan de het Stieltjesplein in 1886 en aan de Oranjeboomstraat kwam de Wilhelminakerk in 1897. De Oranjeboom bierbrouwerij verhuisde van de Coolvest naar de Oranjeboomstraat in 1883 en Simon van den Bergh verhuisde zijn Bluebandfabriek van Oss naar Rotterdam. Vele bedrijven zouden zich vestigen in de wijk Feijenoord, waaronder de Gasfabriek. De Stoomtram kreeg zijn hoofdvestiging aan de Rosestraat. De stoomtrammen gingen rijden naar IJsselmonde, de Hoeksche Waard en Voorne Putten. Er ontstond grote bedrijvigheid aan de Binnenhaven en de Spoorweghaven, die omstreeks 1874 werden gegraven. Daar er steeds meer mensen in Feijenoord en op het Noordereiland kwamen wonen, verschenen er ook scholen, zowel christelijk als openbaar.


Aan de Maaskade werden prachtige monumentale gebouwd neergezet, zoals het Hulstkampgebouw en het pand waar nu makelaar Ooms in gevestigd is. Ook op het Noordereiland werd een rooms-katholieke kerk gebouwd en een gereformeerde kerk aan de Prins Hendriklaan. Een begrip was het drijvende openluchtzwembad aan de Maaskade, waar menigeen het zwemmen zal hebben geleerd. Er kwamen vele bekende winkels, zoals De Gruyter, Vroom en Dreesmann, Magazijn De Zon, bakker Ewald Behle, Van Wingerden woninginrichting, Mientjes huishoudelijke artikelen, ijzerhandel Mennens & Co, de Zuider Ster en vele sigarenwinkels, kruidenier- en groentezaken. Verder waren er talrijke cafés. Aan de Oranjeboomstraat vond je in die tijd onder andere Bouwfix, de Coöp De Vooruitgang, Feijenoordse IJscentrale, kolenhandel Hoogenboom, bakker Jansse Wz., de viswinkel van Kremer en vele andere winkels. In de jaren zeventig van de vorige eeuw kwam de stadsvernieuwing op gang. Alle woningen en winkels aan de Rosestraat gingen tegen de grond en de stoomtram verdween uit het stadsgezicht. De Wilhelminakerk en de Stieltjeskerk werden gesloopt evenals de Willemsbrug en de Spoorbrug. De trein kwam in een tunnel onder de wijken te liggen met een nieuw station Zuid. Ook op het Noordereiland werden huizen afgebroken en de nodige kerken.

Vele bedrijven moesten plaats maken voor woningbouw en er kwamen nieuwe scholen. De Binnenhaven en de Spoorhaven werden gedempt voor de ontwikkeling van de Kop van Zuid. De Laan op Zuid werd aangelegd, waarover het vele verkeer en de trams kwamen te rijden. Aan deze centrale weg kwamen woningen, kantoren, winkels, het belastingkantoor en het gerechtsgebouw.

Naast de uitreiking worden de gasten uitgenodigd om ook de fototentoonstelling te bekijken, die daar tot 3 oktober a.s. te zien zal zijn. De expositiewinkel is tot 3 oktober elke dag geopend van 10.00 tot 16.00 uur. Daarna alleen op maandag, woensdag, zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur en eventueel op afspraak. Tijdens de uitreiking en de fototentoonstelling zal ook de nieuwe uitgave te koop zijn. Het fotoboek ‘Rotterdam Feijenoord-Noordereiland in de 20ste eeuw’ is uiteraard weer te koop tegen 29,95 euro via de webshop van uitgeverij Deboektant Klaaswaal www.deboektant.nl                    

2 opmerkingen:

  1. ik ga dat boek zeker kopen als ik weer eens in rotterdam kom.ik ben er geboren[burgermeesterhofmanplein mijn vader is er overleden 1969 en mijn moeder [zij wwonde lang met een man die hete layos hij was dacht ik een yugoslaaf, hij had een grote snee op zijn neus] 1979 en mijn broer johan van mook zo,n elf jaar terug.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik ga dat boek zeker kopen als ik weer eens in rotterdam kom.ik ben er geboren[burgermeesterhofmanplein mijn vader is er overleden 1969 en mijn moeder [zij wwonde lang met een man die hete layos hij was dacht ik een yugoslaaf, hij had een grote snee op zijn neus] 1979 en mijn broer johan van mook zo,n elf jaar terug.

    BeantwoordenVerwijderen