donderdag 29 mei 2014

Eind september verschijnt het fotoboek Barendrecht in de 20e eeuw

 
 'Ons is, door uitgeverij Deboektant te Klaaswaal, gevraagd een fotoboek samen te stellen over Barendrecht', vertellen Hans Verschoor en Leo van Wijk. 'Als onderwerp hebben we gekozen voor de veranderingen die het dorp door de tijd heeft ondergaan. Zoals deze uitgave u zal tonen, zijn die veranderingen niet gering. De foto’s bestaan uit een soort drieluik. Hoe zag het plekje er uit in 1960, hoe zag het er daarvoor uit, maar zeker hoe ziet het er vandaag uit in 2014.'

Het aardige van een dergelijke uitgave is dat het eigenlijk om een visueel geschiedenisboek gaat. En wat geeft een beter bewijs van de veranderingen dan een foto. Werkelijk daar kan geen dorpsverhaal tegen op! Fotografie geeft een realistisch beeld van hoe onze (voor)ouders leefden en werkten. Wie de moeite neemt om, wanneer het boek eind september is verschenen, de opnames goed te bekijken zal zoveel meer op de afbeeldingen ontdekken. De oude foto’s tonen het straatmeubilair, de straatlantaarns, de bankjes, de uithangborden, de auto’s en de reclame uit die tijd. Ook de etalages laten een prachtig tijdsbeeld zien.
 
 
'De opdracht om een dergelijk boek samen te stellen was niet gering. De geschiedenis achter de opnames komt niet alleen uit de archieven, maar ook door middel van veel gesprekken met inwoners van Barendrecht. Dit alles gaf ons de nodige informatie, passend bij het fotomateriaal,' aldus de samenstellers.

Veel historische opnames komen uit het archief van de Historische Vereniging Barendrecht, maar ook particulieren en verenigingen hebben de helpende hand toegestoken.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten