donderdag 13 september 2012

Boek Rotterdam Blijdorp verschijnt 6 oktober 2012, bestel nu!



Begin oktober verschijnt er een fotoboek over Rotterdam Blijdorp samengesteld door het echtpaar Tinus en Bep de Does. Aan de hand van meer dan 200 foto’s maken we in deze uitgave een visuele wandeling door Blijdorp, Provenierswijk, de Agniesebuurt en Bergpolder. Via de Schiekade, die in 1940 werd gedempt met het puin van de gebombardeerde binnenstad, wandelen we de Molenwaterweg in. Deze weg werd in 1894 vernoemd naar een aantal molens dat hier stond. Deze weg heette tot dan toe Molentocht. Een van de straten die aan de Molenwaterweg uitkwam, was de Haarlemmerstraat. Deze werd omstreeks 1887 aangelegd op de voormalige blekerij ‘De Haarlemmer’. In de jaren negentig van de twintigste eeuw werd deze straat afgebroken en verdween de naam Haarlemmerstraat. Aan de Molenwaterweg zat destijds ook een aantal bedrijfjes, waaronder de machinale loonzetterij van de firma Koot & Hinnen en het schilders- & decorateursbedrijf Gidding en Tuinenburg Muijs. Nu bevindt zich hier het Albeda College.



Vervolgens wandelen we naar de Provenierwijk en komen aan in de Proveniersstraat. Ook hier waren destijds enkele ondernemers gevestigd, waaronder de schoenmakerij van P. Kal en de fietsenwinkel C.P. Meulendijk. Deze laatste opende later in het zelfde pand Dansschool Meulendijk – Anny Lammers.
De Provenierssingel werd in de periode 1895-1896 aangelegd en de meeste panden die aan deze singel staan, dateren dan ook uit deze periode. Wie herinnert zich niet de rooms-katholieke parochiekerk Onze Lieve Vrouwe van de Heilige Rozenkrans, die tot 1976 aan de Provenierssingel stond. Hier staat nu Zorgcentrum De Provenier. Enkele straten in de buurt zijn de Versijdenstraat, Van Waerschutstraat, Van der Sluysstraat, Jacob Loisstraat en de Kleine Coolstraat. Aan de Walenburgerweg staat nog steeds de villa Oud Walenburg waar in de jaren dertig van de twintigste eeuw de zusters Dominicanessen huisden. Nu wonen in dit pand, nadat het is gerestaureerd, jongeren. Via de Walenburgerweg wandelen we naar de Schiekade, waar tot 1899 het Proveniershuis stond. De Heulbrug is dan al verdwenen, evenals bakker C. Ulrich & Zoon; deze was gevestigd op de hoek van de Schiekade en de Walenburgerweg, evenals de meubelwinkel van de gebroeders Ten Bokum. Aan de oostzijde van de Schiekade, ter hoogte van de Bergweg, waren ook enkele winkels gevestigd. Aan de Schiekade stonden ook het Sint Franciscus Gasthuis, het hoofdkantoor Van de Coöp Vooruitgang en de Kuyls Fundatie; dit laatste pand is in de jaren zestig overgebracht naar de ’s-Gravenweg en daar herbouwd. Het Sint Franciscus Gasthuis betrok in 1975 een nieuw pand aan de Kleiweg.



We lopen de Schieweg af richting Bergselaan en Bergsingel. Ook nu nog zitten daar tal van winkels, maar er zijn inmiddels ook winkels die de Schieweg hebben verlaten zoals de bekende kruidenier De Gruyter, de Co-op Voorwaarts, de Spaarbank en de Rotterdamse Melkinrichting, kortweg de RMI.
Een groot gedeelte van de wijk Bergpolder dateert uit de jaren dertig. Aan de hand van het uitbreidingsplan Blijdorp van ir. J. Witteveen uit 1929-1931 is er een stratenplan getekend en zijn de meeste woningen in de omgeving van de Schieweg, Stadhoudersweg, Statenweg en Statensingel in de periode van 1936-1938 gebouwd. Ook hier waren weer de nodige winkels gevestigd. Iedereen die bekend was in die omgeving herinnert zich vast nog wel de noodwinkels aan de Bentincklaan, Statenweg en de Walenburgerweg, Verder had men in deze wijk de gereformeerde Statensingelkerk, die werd gesloopt in 1988, hier staat nu serviceflat Statenhove. Heel bekend is Diergaarde Blijdorp met de toenmalige uitkijktoren en het Park Blijdorp, nu Vroesenpark. Weer anderen zullen zich de wijk herinneren van het Sophia Kinderziekenhuis of het Sportfondsenbad aan de Van Maanenstraat. Dit zwembad is er overigens nog steeds. Door de jaren heen is er veel veranderd door de stadsvernieuwing. Aan de Statenweg kwam een station van de RandstadRail, een metroverbinding naar Den Haag; tramlijn 3 verdween en het winkelbestand veranderde. De confectiefabriek van Peek & Cloppenburg werd gesloopt en in het pand van het Gemeentelijk Energie Bedrijf en het Gemeentelijk Telefoonbureau aan de Vlaggemanstraat is nu het Telecommuseum gevestigd. Tramlijn 11 van de RET behoort inmiddels ook al lang tot het verleden, evenals de autobussen van de particuliere autobusdienst.

Dit prachtige fotoboek met meer dan 200 foto's verschijnt zaterdag 6 oktober a.s.. Wie verzekerd wil zijn van een exemplaar kan nu reeds bestellen. Het boek kost 29,95 euro en wordt zonder verdere kosten thuisgestuurd. Klik op www.deboektant.nl en ga naar de webshop om uw bestelling te plaatsen. Liever telefonisch bestellen of per email, dan kan dat ook. Het telefoonnummer is 0186-576818. Het e-mailadres is: info@deboektant.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten