Voor wie belangstelling heeft in de nieuwe uitgaven van uitgeverij Deboektant Klaaswaal kan hiervoor de website met webshop raadplegen: www.deboektant.nl. Uitgeverij Deboektant is gespecialiseerd in het uitgeven van historische fotoboeken van dorpen, steden en historische onderwerpen. Voor nadere informatie telefonisch bereikbaar 0186-576818
maandag 6 februari 2012
Prachtig boek over de molens in de Hoeksche Waard
In 2010 verscheen het door Sylvia Extra geschreven molenboek: Molens in de Hoeksche Waard. Een prachtig boek vol kleurenfotografie. Drie jaar eerder in 2007 begon alle aandacht voor de molen te Goidschalxoord omdat deze werd uitgeroepen tot winaar van de BankGiro Loterij. Toen bleek hoeveel mensen zich bewust waren van de culturele en historische waarde van deze molen, en molens in het algemeen. In de uitzendingen van de BankGiro Loterij werden in negen afleveringen de mogelijkheid geboden om op één van de 14 genommineerde monumenten een stem uit te brengen. Het monument met de meeste stemmen kreeg één miljoen euro voor een broodnodige restauratie. De landschappelijke waarde van molens is altijd groot geweest. Nu ruim 9.000 van de 10.000 molens die ons land rijk was, zijn verdwenen, is er gelukkig een besef gekomen dat we trots moeten zijn op de laatste 1.000 molens die er nog staan.
Van de minimaal vijfendertig molens die in de Hoeksche Waard hebben gestaan, zijn er nog twaalf over. De Paltrokmolen uit Numansdorp, die overgebracht is naar het Openluchtmuseum in Arnhem, niet meegeteld. Deze werd overigens wel meegenomen in het boek. De Paltrokmolen is namelijk één van de vijf overgebleven molens van dit type die in Nederland staan en is daarmee vrij uniek. In Numansdorp staat nog een stenen romp van wat ooit een molen was. Er is op dit moment geen kans dat deze molen in zijn oude glorie hersteld zal worden, het wiekenkruis en de kap ontbreken en de molen is bovendien langzamerhand ingebouwd tussen huizen en bomen. Zes van de acht molens staan in de gemeente Binnenmaas en zijn ondergebracht in de 'Stichting tot behoud van molens' in de gemeente Binnenmaas. Het is mede te danken aan de vele molenstichtingen in het land dat de herinnering aan dit deel van ons cultureel erfgoed, de molens, levend wordt gehouden. De stichtingen hebben immers tot doel om het behoud en de restauraties van de historische molens te bevorderen.
Van de twaalf molens in de Hoeksche Waard zijn er tien bedoeld voor het malen van graan en twee voor het droogmalen van de polder. De twee, voor het droogmalen van de polder, zijn de Polderse molen in Sint Anthoniepolder en de Oostmolen bij Mijnsheerenland. Van de tien korenmolens zijn er twee buiten gebruik te weten: Molen De Goede Hoop in Mijnsheerenland en molen 't Vliegend hert in 's-Gravendeel. In de afgelopen jaren is een aantal molens prachtig gerestaureerd, waaronder de Polderse molen en molen Windlust in Westmaas. Met enkele andere molens in Binnenmaas, waaronder de Paltrok molen in Mijnsheerenland, is men momenteel drukdoende.
Het boek schenkt aandacht aan dit prachtig cultureel en historisch erfgoed. Toen de Hoeksche Waard werd uitegroepen tot Nationaal Landschap werden de twaalf Rijksmonumenten daarin nog meer van belang. Het molenboek getiteld 'Molens in de Hoeksche Waard' bevat rond de 200 schitterende kleurenfoto's van Sylvia Extra en kost 29,95 euro. Het boek is o.a. verkrijgbaar op zaterdag bij molenaar Hunnink van molen Landzigt in Zuid-Beijerland en geeft wellicht aanleiding om eens een kijkje in de molen te nemen of er het meel te halen voor een heerlijk zelf gebakken brood. Verder is het te verkrijgen in de webwinkel van uitgeverij Deboektant www.deboektant.nl (er even op klikken en u komt er direct. Wie de foto's wat groter wil bekijken, kan op de foto's klikken.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Het is al enige tijd geleden bezocht ik de website met een dergelijke hoogwaardige informatie. Dank je wel voor het verstrekken van dergelijke nuttige informatie. Dit is echt informatief en ik zal zeker zie mijn vrienden hetzelfde. Bedankt.
BeantwoordenVerwijderenMy lapshop publisher